След Парижкото споразумение от 2015, предвиждащо ограничаване на глобалното затопляне, Европейската

...
 След Парижкото споразумение от 2015, предвиждащо ограничаване на глобалното затопляне, Европейската
Коментари Харесай

Мафиотски структури в българския въгледобив

 След Парижкото съглашение от 2015, предвиждащо ограничаване на световното стопляне, Европейската комисия (ЕК) упорства за отвод от въгледобива. Някои страни-членки на Общността обаче мощно се съпротивляват на този курс. Едва ли обаче има друга страна, в която обвързаностите във въгледобива да са толкоз очебийни и в същото време по този начин непрозрачни, както в България, написа австрийският " Дер Щандарт ". 
Авторът на публикацията Гюнтер Щробл посочва, че корените на злото би трябвало да се търсят още в всеобщата приватизация от интервала 2001-2008 година. Той написа, че в България към 20 дружества - компании от въгледобивната индустрия, топлофикации и електроцентрали - са свързани между тях в нещо като загадка мрежа. В материала са представени данни от актуално следствие на " Грийнпийс-България ", в което се приказва за мафиотски структури и пране на пари, за употреба на работниците в мините и за големите вреди, които това произвеждане нанася на природата.

 

Империя, потънала в задължения

Авторът на " Дер Щандарт " цитира изказванията на " Грийнпийс ", съгласно които по документи притежателите на тези двайсетина сдружения са чужденци. Те обаче  " явно са свързани с една или няколко български банки ", пишат природозащитниците от " Грийнпийс ". Гюнтер Щробл показва, че организацията нарича този конгломерат от компании с друг предмет на активност " мощно задлъжняла въглищна империя " - с осъществени загуби от към 200 милиона евро. Задълженията ѝ към бюджета, невнесените обществени осигуровки на служащите и неизплатените им заплати възлизат на най-малко 113 милиона евро, прецизира австрийското издание и прибавя, че все пак българските управляващи до момента не са подхванали нищо.

Освен това някои от компаниите, които са измежду най-големите замърсители на природата в Европа, всe още получават високи дотации за " енергийна резултатност ". Така да вземем за пример фотоволтаичните уреди или вятърните паркове в България получават с 15 до 30 % по-малка финансова поддръжка, в сравнение с електро- и топлоцентралите на въглища. Авторите на обявата дават образец с мините  " Бобов дол " и показват, че те са били приватизирани през 2007 година за едно евро от локален предприемач. Месеци по-късно притежателят ги продава за 35 милиона евро на компания с банкова сметка в КТБ - банка, която банкрутира зрелищно през 2014 година, показва " Дер Щандарт " и прибавя, че сега " Мини Бобов дол " е благосъстоятелност на компанията " Karlington Ltd ", записаната в английското графство Йоркшир през 2015 година. Начело на " Karlington Ltd " е 70-годишен британец.

България не мисли за отвод

В публикацията на " Дер Щандрат " се акцентира, че отчетът на " Грийнпийс " е изключително настоящ и заради обстоятелството, че през януари България пое европредседателството. Авторът обаче прибавя, че поради съществуващите " паралелни стопански структури към въгледобива и високия дял на въглищата в производството на електричество в България (45%) ", по време на българското европредседателство специалистите не чакат никакъв напредък по отношение на предложенията на Еврокомисията за прекъсване на въгледобива.

В края на публикацията се показва, че до момента в който някои страни-членки на Общността към този момент създават сюжети за отвод от въгледобива, София към момента няма такива проекти. Авторът добяве, че в Полша ситуацията е сходно - това е и страната с най-голям дял на въглищата в производството на електрическа енергия (81%) в Европа.                                                                                                                                              

аг, дщ, ел                                                                            

Виж всички публикации от http://www.dw.com-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР